Door de uitbraak van COVID19 virus (corona-virus) is de werktijdverkorting weer volledig in beeld gekomen. 

De werktijdverkorting is een regeling waarbij de werkgever een aanvraag doet om in verband met bijzondere omstandigheden (uitbraak Corona, Sars, Ebola, oliecrisis of oorlog) om een bijdrage in de loonkosten te krijgen vanuit de WW. 

Tijdelijke daling van economische activiteten

 

De werkgever moet aantonen dat er meer dan 20% daling is in de activiteiten/omzet van zijn onderneming. De daling moet wel van tijdelijke aard zijn. Als de werkgever dit aantoont krijgt hij een dekking van het UWV in kader van de WW. De dekking gaat in vanaf de dag van aanvraag en pas na toekenning van de aanvraag. 

Aandachtspunten

Als werkgever blijft u het loon betalen van uw werknemers. En krijgt u achteraf een dekking uit de WW. U moet dus wel rekening houden met liquiditeitskrapte in die periode.

De werknemer moet wel WW-rechten hebben opgebouwd. Daarnaast is het wel zo dat de werknemer ook in latere WW situatie gekort wordt met de genoten periode van werktijdverkorting. 

In bepaalde gevallen is dan ook soms beter of verstandiger om een aanvraag in te dienen voor ontslag op bedrijfseconomische gronden. Alleen die procedure heeft als nadeel dat de aanvraagproces langer kan duren dan de aanvraag procedure van werktijdverkorting.

Wilt u meer weten of wilt u dat wij u onderstenen in de aanvraag neem dan contact met ons op.